Alles over ijs

Als het kwik een paar dagen onder nul blijft en de winter eindelijk écht lijkt te zijn aangebroken, dan breekt de gekte los in Neder- land. Zodra het water in de sloten bevriest, denken we nog maar aan één ding: schaatsen! Schaatsfabrikanten beleven – met een beetje geluk – de enige twee maanden van topomzet in het jaar, in winkels hangen overal bordjes “schaatsen slijpen”, op markt- plaats zoekt iedereen nog maar naar één ding en schaatsbanen doen hun best het ijs optimaal te prepareren.
Wat is de bron van die gekte, waar komt onze diepe liefde voor ijs en schaats vandaan? Waarom laat het geen Hollander onverschillig als Erwin Krol spreekt van een aanhoudende vorstperiode en de geruchten over de Elfstedentocht weer op gang komen? Wat heeft Nederland met ijs?

In Alles over IJS wordt de relatie tussen Nederland en ijs voor het eerst uitgebreid beschreven. We lezen over het ontstaan van ijs als natuurverschijnsel, de geschiedenis van de zogenoemde “kleine ijstijd” in ons land, over de invloed van ijs op onze cultuur en kunstuitingen en natuurlijk over de eerste schaatsers in Nederland. Niet alleen over de opkomst van het toerschaatsen en de ervaringen van beroemde schaatsers als Reinier Paping, Ard Schenk, Evert van Benthem en Yvonne van Gennip, maar ook over het fenomeen natuurijs en de gevaren en risico’s die met schaatsen op natuurijs gepaard gaan. En natuurlijk ontbreekt de Tocht der Tochten niet: van de eerste Elfstedentocht in 1909 en hoe die tot stand kwam, tot het commerciële spektakel dat de Elfstedentocht nu is geworden.

Daarnaast is er veel aandacht voor allerlei leuke weetjes over ijs en kou. Wat kunnen we leren van de Russen of de Eskimo’s, die overleven bij min veertig graden, en hoe reageren dieren en planten op extreme dalingen in de temperatuur? Wat is eigenlijk de koudste temperatuur ooit gemeten in ons land, en kunnen we ooit weer een echte ijstijd verwachten? Ook de kunst komt aan bod. Henk Hofland vertelt over zijn eerste eigen versie van de Elfstedentocht, oude en nieuwe dichters schrijven over ijs en sneeuw en het boek bevat natuurlijk ook afbeeldingen van de beroemde Nederlandse ijspretschilderijen.
Alles over IJS is een heerlijk, oer-Hollands lees- en bladerboek voor iedereen die van ijs en schaatsen houdt.
Tegelijk met het boek Alles over IJS verschijnt de uitgave Wegwijs op natuurijs, een zestig pagina’s tellend boek dat in samenwerking met de KNSB wordt gemaakt en waarin alle feiten en gevaren over natuurijs en schaatsen staan beschreven. Dit boek zal op een later moment worden aangeboden.

blog comments powered by Disqus

Contact

Uitgeverij Marmer
Bezoekadres: Amalialaan 126 B | 3743 KJ Baarn
Postadres: De Botter 1 | 3742 GA Baarn

E: info@uitgeverijmarmer.nl 

KVK-nr: 32136101
BTW-nr: NL 8195.286.38.B.01