De wonderlijke wereld van Axel Munthe

Axel Munthe (Zweden, 1857-1949), was arts en schrijver. Hij leefde een groot deel van zijn leven op Capri en stierf in het Koninklijk Paleis in Stockholm. Hij was de lijfarts van de Zweedse koninklijke familie en in zijn leven maakt hij kennis met tal van grote namen uit de literatuur en de wereldgeschiedenis. Munthe had een fascinatie voor het occulte en onderzocht het leven na de dood.

In de Eerste Wereldoorlog werkt Axel Munthe als arts bij de Engelse geneeskundige troepen op de Noord-Franse slagvelden. Een van zijn patiënten is Sean Wildermore, een officier die op het punt staat te bezwijken aan shellshock. Deze vertelt hem over een wonder in de augustusdagen van 1914. Veertiende-eeuwse Engelse boogschutters uit de slag bij Azincourt zouden de Engelsen te hulp zijn gekomen bij het plaatsje Mons. Wildermore had zelfs een foto gemaakt met een Kodak (een vestpocket). Munthe verliest hem weer uit het oog, maar hij zal het verhaal nooit vergeten. Na de Eerste Wereldoorlog trekt hij zich terug in zijn villa op het Italiaanse eiland Capri.

In 1938 krijgt hij bericht dat Wildermore nog leeft en in Parijs is. Hij doet een ultieme poging Wildermore op te sporen en de foto te bemachtigen. De speurtocht brengt hem naar een café, ooit opgericht door een zekere Ozz die in de Eerste Wereldoorlog Engelse shellshock-patiënten verborg. Deze verwijst hem door naar een winkeltje met oude kranten en tijdschriften dat Sean Wildermore in de jaren twintig en dertig vaak bezocht. De eigenaar brengt hem in contact met een zekere Ambrus, Yeats-liefhebber en kennis van Wildermore. In zijn huis verneemt Munthe over een link tussen de vroegere Golden Dawn en de op handen zijnde volgende wereldoorlog, waarin ook Aleister Crowley een rol zou spelen. Maar vindt hij ook de foto?

blog comments powered by Disqus

Contact

Uitgeverij Marmer
Bezoekadres: Amalialaan 126 B | 3743 KJ Baarn
Postadres: De Botter 1 | 3742 GA Baarn

E: info@uitgeverijmarmer.nl 

KVK-nr: 32136101
BTW-nr: NL 8195.286.38.B.01