Van hier honderd jaar

Van hier honderd jaar vertelt het verhaal van de boerenfamilie Mele, een familie die in het binnenland van Sardinië woont, in het ondoordringbare berggebied Barbagia. Het is halverwege de twintigste eeuw, een periode waarin het traditionele leven van hard werken, van boeren, herders en familievetes nog hoogtij viert. Ook de familie Mele werkt hard, hoedt de schapen en maakt ruzie met de familie Corrias over een schaapskudde.

Als zijn broertje Ninnìu geboren wordt, spreekt de negen jaar oude Graziano een wens uit: hij wenst Ninnìu een leven toe van honderd jaar. Graziano is alles wat Ninnìu niet is, een herder, een man van de bergen, een uitstekend paardrijder, mooi, bruut en niet bang voor de dood, en vooral geliefd bij de vrouwen. Al deze eigenschappen van Gaziano balente komen samen in het Sardijnse begrip Balentìa, dat het morele kompas van de Sardijnse man vertegenwoordigt en waarbij eer en wraak hoog in het vaandel staan. Ninnìu is een buitenbeentje. Hij volgt een schoolopleiding en lijkt aan de traditionele levensloop van het eenvoudige boerenbestaan te kunnen ontsnappen, totdat hij zich realiseert dat je het lot niet kunt ontlopen.

Anna Melis schreef een prachtig romandebuut in een ongepolijste, magisch klinkende taal. Het landschap, de zon en het noodlot spelen een hoofdrol, net als de oude Sardijnse tradities, zoals de vrouwen die de mucadore (de typische geborduurde omslagdoek) dragen, de mannen die altijd een herdersmes en een geweer bij zich hebben en de accabadora, de vrouw die zieken uit hun lijden

Recensies

‘Een van de mooiste debuten van de afgelopen jaren.’ – il Sole 24 ore

‘Een roman vol krachtige en prachtige beelden.’ – michele murgia

‘Geschreven in een fantastische taal.’ – repuBlica

blog comments powered by Disqus

Contact

Uitgeverij Marmer
Bezoekadres: Amalialaan 126 B | 3743 KJ Baarn
Postadres: De Botter 1 | 3742 GA Baarn

E: info@uitgeverijmarmer.nl 

KVK-nr: 32136101
BTW-nr: NL 8195.286.38.B.01