Grafleggingen

  • Genre: Poëzie
  • Publicatie: oktober 2014
  • ISBN: 9789460682681
  • Pagina's: 80
  • Uitvoering: Paperback

De graflegging is een bekend thema in de christelijke traditie dat vooral in de beeldende kunst een tijdlang gretig werd omarmd. Daarbij kwamen verschillende stadia van Christus’ teraardebestelling aan bod, zoals de kruisafname, het in doeken wikkelen van het lijk en het neerlaten van de dode zoon Gods in een rotsgraf. Peter Drehmanns liet zich inspireren door het onderwerp en creëerde een prachtige bundel met zes afdelingen die ieder een ander stadium adresseren:
1) Van het kruis gehaald
2) In linnen gewikkeld
3) De handen ten hemel
4) Op de achtergrond de Schedelberg
5) In rots geborgen
6) Daarna gingen ze naar huis

In zijn poëzie neemt Drehmanns de stadia niet al te letterlijk, hij hanteert ze eerder als uitgangspunt, als richtingborden. Zo handelt de eerste afdeling over verschillende bekende personen die door de maatschappij of door zichzelf aan het kruis zijn genageld, moordenaars en zelfmoordenaars. In het deel ‘Op de achtergrond de Schedelberg’ wordt daaren- tegen uitgezoomd en beschrijft Drehmanns een apocalyp- tische wereld, terwijl bijvoorbeeld ‘De handen ten hemel’ voornamelijk lamento’s en aanvuringen bevat.
Drehmanns vond kunstenaar Robbie Cornelissen bereid om het omslag en de afdelingen te illustreren. Hiervoor werd in de meeste gevallen gekozen voor een detail van een bekend schilderij (o.a. van Rogier van der Weijden) dat de graflegging weergeeft.

Behalve tekeningen bevat de bundel ook een QR-code waarmee genavigeerd kan worden naar een website met filmpjes die speciaal voor deze bundel werden gemaakt.

blog comments powered by Disqus

Contact

Uitgeverij Marmer
Bezoekadres: Amalialaan 126 B | 3743 KJ Baarn
Postadres: De Botter 1 | 3742 GA Baarn

E: info@uitgeverijmarmer.nl 

KVK-nr: 32136101
BTW-nr: NL 8195.286.38.B.01