Leesclubvragen Altijd vrolijk

Leesclubvragen Altijd vrolijk

Anke Kranendonk: Altijd vrolijk

Literair debuut van gerenommeerd kinderboekenauteur. Aaf groeit op in de jaren zestig in een alledaags protestants gezin, aan de rand van een klein dorp. Wanneer Aaf zes jaar oud is bekeren haar ouders zich tot de Pinkstergemeente. Ze blijken geboren leiders en al spoedig wordt vader aangesteld tot voorganger. Als Aaf gaat studeren, realiseert ze zich dat ze kan loskomen van God, maar ook dat God haar enige houvast is.

‘Zonder iets of iemand zwart te maken zet de auteur vraagtekens bij het instituut kerk en stelt ze vragen die ook nu nog actueel zijn. Een romandebuut om u tegen te zeggen en (altijd) vrolijk van te worden.’ – NBD Biblion

GESPREKSVRAGEN

1. Altijd Vrolijk heet een “autobiografische” roman. Denk je dat dit precies de jeugd van Anke Kranendonk beschrijft?

2. Anke Kranendonk heeft twee broers en één zus. Waarom voert ze in Altijd Vrolijk dan maar één broer op?

3. Nergens beschrijft Anke Kranendonk de exacte plaats waar Altijd Vrolijk zich afspeelt, behalve dan de stad Amsterdam. Waarom zou ze dat doen?

4. De vader bekeert zich in het boek vrij snel, ondanks dat hij zoveel weerstand had. Wat zal de reden daarvan zijn?

5. Wat is de betekenis van het meer in het boek. Had de schrijfster ook voor een andere sport kunnen kiezen?

6. Hoe kun je de opmerking “lief maar dom” uitleggen? Blz. 312

7. Waar verwijst de titel naar en wat vind je van de titel?

8. Welke episode in het boek heeft het meeste indruk op je gemaakt?

9. Vind je dat Anke Kranendonk met dit boek afrekent met haar gelovige opvoeding?

10. Ken je meer boeken waarin geloof het thema is. Wat vind je het verschil met Altijd Vrolijk?

11. Heb je jezelf ook moeten ontworstelen aan je opvoeding?

12. Welke invloed heeft een gelovige opvoeding van kinderen op de maatschappij?

13. Anke Kranendonk schrijft ook jeugdboeken. Waarom zou ze dit voor volwassenen hebben geschreven?

 

Meet&Greet

Anke Kranendonk bezoekt boekhandels en leesclubs, voor een meet & greet. Neem hiervoor contact op met de uitgeverij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">

 

ANTWOORDEN VAN DE AUTEUR

1. Plaatsen zijn veranderd, de tijd is verdicht of uitgerekt, situaties zijn naar de schrijvershand gezet of verzonnen. Maar het loskomen van een gelovige opvoeding, dus de wortel van het verhaal, dat is autobiografisch.

2. Zou ik in dit verhaal meerdere broers en zussen opvoeren, dan zou ik dat ook moeten uitwerken en zou de onderlinge relaties een prominentere rol moeten spelen. Voor die thematiek heb ik niet gekozen.

3. Als schrijver houd ik ervan om genoeg over te laten aan de verbeeldingskracht van de lezer. Door geen specifieke plek te beschrijven, kan ieder zijn eigen omgeving creëren. In een jeugdboek heb ik ooit een gesprek tussen een moeder en haar jonge kind beschreven, zonder plaatsaanduiding. Wanneer ik daarnaar vraag, antwoordt bijna elk kind: ‘Dit speelt zich af in de keuken.’

4. De vader is nogal een “opgewonden” standje, bij wie de handeling vaak voor het gevoel uitloopt. Zo ook zijn snelle acceptatie bij werk – of gemeente verlies. Waarbij je je kunt afvragen of de acceptatie geheel doorvoeld is.

5. In elke religie is water een symbool van iets. In de protestantse is het die van reiniging, van het afleggen van het oude leven; in de islam staat het voor zuivering; in het hindoeïsme voor het stromende leven; in de Ayurvedische geneeskunst staat een dagelijks bad nemen voor een gezond leven; in het boeddhisme symboliseert water samenhang en flexibiliteit. Geen enkele andere sport heeft zoveel symbolen in zich. Tevens verwijst het blauw naar de kleur van de vlag: “Blauw verwijst naar de Hemel, wij reizen naar dat oord”. Blz. 53.

6. Aaf ervaart het als een afkeuring van haar keuze. Ze weet immers dat ze een grote verantwoordelijkheid had als kind van God, door haar zou uiteindelijk de wederkomst van Christus kunnen plaatsvinden. Door haar “uittreden” onthoudt ze de wereld haar redding. Het wordt ook anders uitgelegd: ‘Meisje, je weet niet wat je te wachten staat in de bandeloze wereld.” De uitspraak is uiteraard voor meerdere uitleg vatbaar.

7. De titel verwijst naar het lied “Altijd Vrolijk, Jezus is mijn zonneschijn”. Moeder zingt het in de auto op weg naar de dienst waar ze gedoopt zouden worden in de Heilige Geest. Blz. 29.

8. Hierop kan de schrijver geen antwoord geven.

9. Ik vind een afrekening eendimensionaal. Je ontneemt jezelf de ruimte om een situatie vanuit verschillende standpunten te bekijken en jezelf toe te staan om meerdere antwoorden te vinden op levensvraagstukken.

10. In Altijd Vrolijk heb ik de nadruk gelegd op twee zaken: een beschrijving van een specifiek geloof en wel dat van de Pinksterbeweging. Daarbij lag het zwaartepunt op het proces van losmaken daaruit.

11. Voor de leesclub!

12. Voot de leesclub.

13. Wanneer je dit voor jeugd schrijft, zal het perspectief anders liggen: dan zit de hoofdpersoon nog veel meer in het proces zelf. Ik vond het belangrijk om vanuit een hoger perspectief te schrijven, zodat het duidelijk wordt hoe lang een opvoeding doorwerkt.

Contact

Uitgeverij Marmer
Bezoekadres: Amalialaan 126 B | 3743 KJ Baarn
Postadres: De Botter 1 | 3742 GA Baarn

E: info@uitgeverijmarmer.nl 

KVK-nr: 32136101
BTW-nr: NL 8195.286.38.B.01