Het schrijversduo Bettina Drion en Hans van den Pol geeft lezingen over het thema van hun roman De engel en de adelaar. Beide schrijvers zijn met hun roman uit hun comfortzone gekropen: zo heeft Van den Pol – kleinzoon van een soldaat die op de Grebbeberg tegen de Duitsers vocht en Joodse mensen hielp onderduiken – zich verdiept in de foute kant van de oorlog en heeft hij geschreven over de keuzes en daden van een SS’er en de gevolgen ervan.

Drion, kleindochter van een geëxecuteerde NSB’er, heeft zich verdiept in de gevoelens van een joodse vrouw die als baby is ondergedoken. Hoewel de onderduikmoeder werd verraden, overleefde de baby de oorlog, evenals haar beide ouders, die het land uit waren gevlucht. De gevolgen van de oorlog waren schrijnend voor dit gezin. Hoewel de personages in De engel en de adelaar fictief zijn, is het verhaal gebaseerd op de geschiedenis die zich heeft afgespeeld in Drions woning aan de Zaan, waar de baby ondergedoken heeft gezeten. Van den Pol heeft meegewerkt aan een documentaire over deze oorlogsgeschiedenis.

Tijdens de lezing gaan de auteurs in op keuzes over goed en fout en de gevolgen ervan voor de nabestaanden. Zij trekken een parallel tussen het zwijgen van de joodse eerstegeneratieslachtoffers en die van de foute kant. Ze bespreken de beperkte keuzemogelijkheid van mensen die vaak verstrekkende gevolgen voor de rest van hun leven en dat van anderen hebben.

Ook lichten zij een tipje van de sluier op over de achtergronden van hun roman, het grensvlak tussen fictie en non-fictie, hun gezamenlijke schrijfproces en researchwerk. Hoe schrijf je samen een roman? Hoe bouw je een verhaal op? Hoe verweef je historische feiten en waargebeurde verhalen in een fictief script? Hoe verrijk je met research je roman? Welke valkuilen moet je ontlopen? Op deze en andere vragen gaan ze in tijdens hun lezingen. Na afloop is er gelegenheid tot een persoonlijk gesprek met de auteurs en het laten signeren van boeken.