O som do rugido da onça, winnaar van de Jabuti-prijs 2022, verschijnt in april 2024 in Nederlandse vertaling onder de titel: De brul van de jaguar. De roman vertelt het verhaal van een van de meest schokkende misdaden die is gepleegd in naam van de wetenschap en het kolonialisme.

De brul van de jaguar omslag
Foto inheemse kinderen

De twee inheemse kinderen die in 1821 zijn ontvoerd naar Europa.
Bron: Spix en Martius, 1823. Reise in Brasilien, vol. IV, Atlas

Iñe-e is nog maar een jong meisje wanneer ze op een dag spoorloos is verdwenen. In de dichte jungle wordt uren naar haar gezocht en aan het eind van de dag wordt ze gevonden: ze zit langs de rivier, met naast haar een grote jaguar. Niemand begrijpt hoe het mogelijk is dat het gevaarlijke dier haar niet aanvalt.

Zoöloog Von Spix en botanicus Martius reizen naar Brazilië om de flora en fauna van het nog onontdekte binnenland in kaart te brengen. Ruim drie jaar later keren de onderzoekers terug naar Europa; ze nemen niet alleen planten en dieren mee, maar ook twee inheemse kinderen: Juri en Iñe-e. Eenmaal in München worden Iñe-e en Juri aan de universiteit bestudeerd en vol trots voorgesteld aan het hof van koning Maximiliaan Jozef I.

Josefa woont in het moderne Rio de Janeiro en net als veel andere Brazilianen heeft ook Josefa inheemse voorouders. In een museum ontdekt ze op een dag het verhaal van twee ontvoerde kinderen; ze voelt een verbinding en start een zoektocht naar deze geschiedenis, die ook een zoektocht is naar haar eigen identiteit.

‘Het vertelperspectief gaat van het meisje naar haar ontvoerders, en van de rivier naar de jaguar; het nodigt uit tot een intense poëtische reis.’
— Jornal do Comércio 

‘Je zou De brul van de jaguar kunnen typeren als historisch, maar na het lezen besef je dat de thema’s oneindig zijn. Deze roman verlegt de grenzen van literatuur.’
— Itamar Vieira Junior

‘De roman laat zien hoe historische onderdrukking het bewustzijn van de moderne Braziliaanse vrouw beinvloedt.’
— Folha de São Paolo

Jabuti-prijs
De Jabuti-prijs is de belangrijkste en meest prestigieuze literaire prijs van Brazilië. De prijs bestaat sinds 1958 en wordt jaarlijks uitgereikt door de Brazilian Book Chamber (CBL).

Micheliny Verunschk (1972) is auteur, dichter en historicus. Met haar roman De brul van de jaguar (O som do rugido da onça) ontving ze in 2022 de Jabuti-prijs (Prêmio Jabuti) en kreeg ze een eervolle vermelding (derde prijs) van de Prêmio Oceanos. Met haar eerdere romans won Verunschk de Prêmio São Paulo de Literatura, stond ze op de shortlist van de Prêmio Oceanos en tweemaal op die van de Prêmio Rio de Literatura.

De brul van de jaguar | Micheliny Verunschk | Vertaling Anne Lopes Michielsen | Paperback met flappen | Pagina’s 192 | ISBN 978 94 6068 702 0 | € 21,99 | Verschijnt 18 april 2024