Graafschade

Graafschade

 12,50

Uitverkocht

De klas van een katholieke jongensschool uit 1971 in 39 gedichten

Uitverkocht


LEES HET EERSTE HOOFDSTUK
KLIK HIER


Genre: Publicatie: januari 2014
ISBN: 9789460681721
Pagina's: 80
Uitvoering: Paperback

Beschrijving

De schoolreünie – er zijn mensen die zich niets leukers kunnen voorstellen, terwijl anderen de uitnodiging meteen bij het oud papier gooien.

Peter Drehmanns twijfelde over de reünie van zijn ‘klas van 1971’, een klas op de katholieke jongensschool in het Limburgse Haelen (nabij Roermond), en besloot niet te gaan. Hij stelde zich de jongens voor als de mannen die inmiddels hebben vastgesteld wat er van hun dromen terecht is gekomen. Dat resulteerde in mooie, wrange, trieste, geestige, opbeurende en klaaglijke gedichten op over de mannen die het nu zijn: over Marcel op de grote vaart en over Sjeng ‘met beestenbloed onder de nagels’.

De gedichten in Graafschade zijn verhalen vol liefde en scheiding, werk en kinderen, dood en geluk; verhalen kortom, die lezen als het logboek van ‘Het Leven’ zelf. Drehmanns weet op zijn eigen onnavolgbare wijze de portretten te ontdoen van elke opsmuk, alsof de verhalen zichzelf in al hun eenvoud aan hem hebben verteld. Genoteerd in een glasharde stijl, maar altijd vol mededogen, want ja, de dichter is een van hen.

Recensies

‘Het is als pure anekdotiek geen grote poëzie, daar blijft de verbeelding ook te beperkt voor, maar het is wel zo goed en afwisselend geschreven dat het de belangstelling vasthoudt.
Er zijn personages bij die je niet snel vergeet.’ – MEANDER MAGAZINE

Ga naar de bovenkant