Een man uit de krant

Een man uit de krant

 19,95

Uitverkocht

Een prachtige roman over een intelligente vrouw, een gestoorde moeder en een zwakzinnige zus

Uitverkocht


Genre: Publicatie: mei 2015
ISBN: 9789460681844
Pagina's: 288
Uitvoering: Luxe paperback

Auteur


Beschrijving

Het is midden jaren zeventig. De Spakenburgse Antonia Lutten is een vrouw van de wereld, zeker in vergelijking tot de meeste van haar dorpsgenoten. Ze heeft een boekwinkel in het centrum van Spakenburg en woont voor haar gevoel al te lang samen met haar moeder Marie, die psychiatrisch patiënt is, en met haar zwakzinnige zus Belia. Haar vader, die ze alleen maar uit verhalen en een paar foto’s kent, overleed toe toe Antonia drie jaar oud was.

Omdat Antonia zich van het juk van haar moeder en haar zus wil bevrijden, reageert ze buiten medeweten van de familie op een contactadvertentie. Haar vriendin Hendrikje steunt haar daarbij. Antonia maakt kennis met Adam Kempe, een weduwnaar uit Enschede. Uit angst voor de reactie van haar moeder, die eerdere relaties altijd tegenwerkte, organiseert ze de eerste ontmoetingen in het geheim. Aanvankelijk twijfelt ze over haar gevoelens voor Adam, maar ze wordt verliefd.

Op aandringen van zijn vrienden heeft Adam een contactadvertentie geplaatst. Behalve met Antonia maakt hij ook kennis met Mirjam, een spontane, onafhankelijke en vrijgevochten vrouw uit Hengelo. Ze doet hem denken aan Lucia, zijn overleden echtgenote, en meer dan op Antonia raakt hij verliefd op Mirjam. Maar Mirjam houdt de boot af en uiteindelijk wijst ze hem de deur.

Als Adam haar ten huwelijk vraagt zegt Antonia onomwonden ‘ja’. Zodra Marie hoort van het voorgenomen huwelijk schuwt ze geen enkel middel om Adam van haar dochter weg te houden. Ook Antonia’s broer Jacob en zijn vrouw Arabella werken tegen: alleen al de idee dat ze de zorg voor Belia en Marie over zouden moeten nemen. In de weken die volgen wordt Antonia heen en weer geslingerd tussen haar verantwoordelijkheid voor Belia en haar moeder en de gevoelens die ze koestert voor Adam.

Als Antonia bij toeval de waarheid ontdekt over haar vader is ze geschokt. Een noodlottig ongeval doet Antonia’s wereld compleet veranderen.

Recensies

De pers over De engel van Spakenburg:

‘Het boek van Duijst leest als een filmscript: vlot geschreven, veel dialogen.’ – Leeuwarder Courant

‘Duijsts levendige scènes maken het boek prettig leesbaar.’ – Trouw

‘Duijst weet in zijn in de liberaliserende jaren zestig spelende roman de armoedige sfeer van wereldmijding en bekrompenheid die om streng gereformeerden hangt, mooi op te roepen. Vooral in gesprekken is hij goed. Prachtig opgeschreven.’  – Vrij Nederland

Lezenswaardige roman. Goed geschreven. De plot krijgt in knappe dialogen gestalte. – Nederlandse Bibliotheek Dienst

Met het boek op tafel. Wim Duijst te gast bij Nick van Gasteren in restaurant De Mandemaaker in Spakenburg. Klik hier voor het interview.

Ga naar de bovenkant