En weer zat er een Paul Newman in de keuken

En weer zat er een Paul Newman in de keuken

 18,82

Uitverkocht

Prachtig proza op het scherpst van de snede

Uitverkocht


LEES HET EERSTE HOOFDSTUK
KLIK HIER


Genre: Publicatie: oktober 2014
ISBN: 9789460682131
Pagina's: 288
Uitvoering: Luxe paperback

Beschrijving

Onder het schrijverspseudoniem Aristide von Bienefeldt overrompelde Rijk de Jong de Nederlandse en Vlaamse literaire wereld met zijn controversiële debuut Bekentenissen van een Stamhouder. Daarna volgden nog drie romans. Waarna hij zijn uitgeverij Meulenhoff verliet om een volledig ander pad in te slaan. En nu is hij terug, met een uiterst spraakmakend prozawerk dat het midden houdt tussen een dagboek, een blog en een roman.

Rijk de Jong is, hoewel hij af en toe terugkeert naar zijn zolderkamer in Parijs, enkele jaren geleden weer in het ouderlijk huis in Rozenburg gaan wonen. Met een media-offensief staat hij zijn 85-jarige moeder, ex-communiste en Ruslandkenner, bij in haar ‘strijd met de Staat’. De overheid is namelijk al decennialang bezig met de plannen voor de Blankenburgtunnel. En daarvoor moet de oude boerderij waarin zijn familie vanaf 1908 woont, verdwijnen. Sterker nog, de onteigening heeft al jaren geleden plaatsgevonden, maar zijn moeder wil van geen wijken weten. Zelfs niet als er “breedgeschouderde heren in pak“ worden ingezet om haar over te halen.

Intussen heeft Rijk ook de zorg voor zijn demente tante Teresa, die in een verzorgingshuis woont en die net voor 2400 euro speciaal aangepaste gezondheidsschoenen heeft aangeschaft, terwijl ze niet meer kan lopen. Ook voor de Finse Leena, die als een romantische nomade stelend en bedriegend door Europa trekt, en denkt dat ze de dochter van Elizabeth Taylor is, voelt hij zich verantwoordelijk. Te midden van dit alles probeert hij, als ijverig homoseksueel met voorkeur voor “SM met mannen die op Paul Newman lijken”, op de kaart te komen!

Al mailend, bellend, marktplaatsend en bloggend slaat Rijk zich in En weer zat er een Paul Newman in de keuken gewapend met humor en nieuwsgierigheid door een jaar heen. Om tegen de kerstdagen een ontluisterende constatering te moeten doen. En weer zat er een Paul Newman in de keuken is een hilarisch en tegelijkertijd ontluisterend autobiografisch verslag van een bewogen jaar uit het leven van deze full time romancier, die deze keer onder zijn eigen naam publiceert.

Ga naar de bovenkant