Porselein

Porselein

 10,00

Roman over een verzwegen oorlogsverleden

Voor 17.00 uur besteld, binnen 2 werkdagen in huis. Vanaf € 20,- gratis verzending in Nederland.


LEES HET EERSTE HOOFDSTUK
KLIK HIER


Genres: , Publicatie: april 2011
ISBN: 9789460683671
Pagina's: 288
Uitvoering: Paperback

Auteur


Beschrijving

Porselein vertelt afwisselend het verhaal van Susan, een jonge gescheiden vrouw die wordt geconfronteerd met het verzwegen verleden van haar familie, en het verhaal van haar grootvader, Sam Warenaar, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt geëxecuteerd wegens landverraad en spionage.

Na het afwikkelen van de laatste scheidingsperikelen besluit Susan met haar dochter intrek te nemen in het leegstaande huis van haar vorig jaar overleden oma. Tijdens de uitreiking van de prestigieuze Joodse Yad Vashem-onderscheiding aan de verzetsheld Hoffman, de grootvader van haar vriendin Anke, hoort Susan onverwacht een verhaal over haar grootouders. Haar grootvader, over wie zij weinig tot niets weet, was kennelijk een landverrader en is geëxecuteerd. Susan staat in tweestrijd. Zal ze op zoek gaan naar het verleden van haar familie, of is het beter te zwijgen zoals haar vader Pieter en oma Emma altijd hebben gedaan, bang als ze is voor wat ze zal ontdekken?

Het is begin jaren ’30 als Sam Warenaar de kunstzinnige Emma ontmoet. Hij valt als een blok voor haar maar ze is al verloofd. Uit pure liefde kiest ze uiteindelijk voor Sam en kort na hun huwelijk wordt Pieter geboren. Via de zwager van Emma komt hij in contact met de NSB en in de oorlog kiest hij voor het lidmaatschap, deels uit idealistische, maar vooral uit praktische overwegingen. Hoewel Emma het er niet mee eens is, zet Sam zijn werk voor de Duitsers voort, zowel in zijn baan op het bevolkingsregister in Amsterdam, als ‘s avonds als stemmingspeiler. Sam kan niet bevroeden welke gevolgen dat zal hebben voor de toekomst.

Recensies

‘Een intrigerend verhaal dat doet denken aan Haar naam was Sarah.’ – De Telegraaf

Porselein laat zien hoe de keuzes van één mens diepe sporen trekt in het leven van nabestaanden.’ – Nederlands Dagblad

‘Een prachtig boek. Het dilemma: wil je er alles over weten, of juist niets mee te maken hebben, is heel mooi beschreven.’ – Ochtendspits, WNL

Een boeiende roman over het maken van keuzes. Het is een groot pleidooi om het zwijgen te doorbreken.’ – Radio Wereldomroep

Ga naar de bovenkant