Dichters uit de bundel

Dichters uit de bundel

 29,95

Uitverkocht

Omkeeruitgave met Poëzie uit de 20e en 21e eeuw

Uitverkocht


Genre: Publicatie: oktober 2016
ISBN: 9789460681899
Pagina's: 656
Uitvoering: Luxe paperback

Beschrijving

In Dichters uit de bundel zijn de meest recente periode en de vernieuwingen van de hedendaagse Nederlandstalige poëzie in kaart gebracht. Ook laat deze bloemlezing zien hoe de dichter zich tegenwoordig steeds meer buiten de bundel profileert en welke weerslag dat heeft op de poëzie in het algemeen.

Om tot deze bloemlezing te komen begaven de samenstellers zich op internet, op (poëzie)festivals en in lokalen waar de poetry slam wordt bedreven. Dichters uit de bundel is daardoor niet alleen een nieuw en eigenzinnig overzicht van de moderne en hedendaagse poëzie, maar toont ook de nieuwste ‘hits’. Deze niet-canonvormende bloemlezing bevat een overzicht van klassieke gedichten die de traditionele begrenzing van de (papieren) bundel negeren en op hun eigen wijze tot het nationale cultuurgoed zijn gaan behoren. Deze gedichten hebben zich los gezongen van het papier. Denk bijvoorbeeld aan ‘een nieuwe lente en een nieuw geluid’ (Gorter), ‘voor wie ik lief heb wil ik heten’ (Neeltje Maria Min), ‘de witte fuckende konijnen’ (Els Moors) of ‘soms moeten alle mannen gewoon even weg’ (Ellen Deckwitz).

Ondanks grote zorgvuldigheid, betracht door uitgever en samenstellers, is er een fout op het omslag van de bloemlezing blijven staan. De dichtregel ‘Voor wie ik liefheb wil ik heten’ wordt toegeschreven aan M. Vasalis – wat natuurlijk Neeltje Maria Min moet zijn.

 

Ga naar de bovenkant